Koronavírus: USA zaznamenali už vyše 2,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom

28.06.2020 Celý región

Washington 28. júna (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom už v Spojených štátoch presiahol 2,5 milióna. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore, o ktorých v nedeľu ráno informovala agentúra AFP.

V Spojených štátoch zaznamenali celkovo už 2.500.419 prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 125.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

K značnému nárastu prípadov infekcie dochádza v posledných dňoch v americkom štáte Florida, kde sú už sprístupnené pláže, bulváre či otvorené bary, čo využíva mnoho hlavne mladých ľudí. V sobotu z Floridy hlásili 9585 nových prípadov.

Nárast v počte nových infekcií pritom zaznamenáva vyše polovica všetkých amerických štátov, predovšetkým na juhu a západe USA, píše AFP.
 

V priebehu soboty sa v Česku infikovalo až 260 ľudí

Praha 28. júna (TASR) - Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu v Českej republike rýchle rastie - za sobotu ich pribudlo 260, bilancuje spravodajský server televízie Nova.

K nedeľnému ránu evidovali české úrady dovedna 11.298 prípadov nákazy uvedeným koronavírusom SARS-CoV-2. Z toho sa 7682 pacientom podarilo už uzdraviť.

Chorobe COVID-19, ktorú tento koronavírus spôsobuje, podľahlo v ČR zatiaľ celkovo 347 ľudí, sumarizuje ďalej webová stránka tn.nova.cz na základe oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva.

Prvé tri prípady uvedeného ochorenia sa v Česku objavili začiatkom marca. Odvtedy počty nakazených každým dňom narastajú. Hospitalizovaných je aktuálne 122 pacientov.

V piatok a sobotu pribudlo za deň najviac infikovaných za posledné tri mesiace. Celkovo je najviac obetí vo veku 75-84 rokov, ale zomierajú aj mladší: Česko eviduje jednu obeť vo veku 25-34 rokov a štyri ďalšie do 44 rokov, píše TV Nova.

Ľudia s COVIDom-19 zomierajú predovšetkým v hlavnom meste Praha a v Moravskosliezskom kraji, kde je nákaza najrozšírenejšia. Naopak, najmenej chorých je na Vysočine a v Juhočeskom, Královohradeckom a Libereckom kraji, uvádza tn.nova.cz.
 
 

Koronavírusom zasiahnutý Irán nariadil nosenie rúšok

Teherán 28. júna (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu vyhlásil, že od budúceho týždňa bude v niektorých častiach krajiny povinné nosenie ochranných rúšok a že provinciám, ktoré sú zasiahnuté koronavírusom, povoľuje zaviesť patričné bezpečnostné opatrenia. Píše o tom agentúra AFP.

Iránska islamská republika doposiaľ úplné karanténne opatrenia na zastavenie šírenia choroby COVID-19 oficiálnymi nariadeniami nezavádzala a vo väčšine oblastí bolo doteraz aj používanie rúšok či tvárových masiek dobrovoľné.

Nosenie masiek bude však odteraz povinné v tých uzatvorených priestoroch, kde sa zhromažďuje viac ľudí, povedal Rúhání na stretnutí s členmi protikoronavírusového krízového štábu, vysielanom aj štátnou televíziou.

Toto opatrenie vstúpi do platnosti budúci týždeň, bude platiť do 22. júla a podľa potreby sa môže aj predĺžiť, spresnil iránsky prezident.

Nespresnil však, aké konkrétne postihy môže čakať jedinec, ktorý nové nariadenia poruší.

Prvé prípady ochorenia COVID-19, spôsobovaného uvedeným novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2, zaznamenal Irán 19. februára. Odvtedy naň v krajine zomrelo vyše 10.000 ľudí a počet infikovaných dosahuje viac než 220.000, sumarizuje AFP.
 
 

Z COVIDu-19 sa v Rusku vyliečilo už takmer 400 000 pacientov

Moskva 28. júna (TASR) - Dovedna už takmer 400.000 pacientov sa v Rusku vyliečilo z ochorenia COVID-19; z toho len v priebehu niekoľkých uplynulých dní ich bolo 5735, oznámilo v nedeľu podľa agentúry TASS ruské protikoronavírusové centrum.

Presný počet uzdravených je 399.087, čo je niečo nad 63 percent z celkového množstva infikovaných osôb v Ruskej federácii.

V uplynulých dňoch sa v hlavnom meste Moskva vyliečilo 1052 pacientov, 1319 v Moskovskej oblasti, 598 v Petrohrade, 210 v Sverdlovskej oblasti a 145 v Kabardsko-balkarskej republike.

Počas soboty sa počet úmrtí na COVID-19, choroby spôsobovanej novým druhom koronavírusu (SARS-CoV-2), zvýšil o 104. Celkový počet úmrtí koronavírusovej epidémie sa tak v Rusku vyšplhal na 9073.

Podľa krízového strediska to predstavuje 1,43 percenta z množiny infikovaných na území celého Ruska.

V Moskve registrovali v uplynulých dňoch 24 úmrtí, v Petrohrade 21, v Moskovskej oblasti šesť a v Novosibírskej oblasti a Chantyjsko-Mansijskom autonómnom okruhu dovedna štyri, bilancuje TASS.
 
 

Počet ľudí infikovaných koronavírusom presiahol na svete 10 miliónov

Peking 28. júna (TASR) - Desať miliónov presiahol v nedeľu počet ľudí infikovaných novým druhom koronavírusu. Na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobované uvedeným vírusom SARS-CoV-2, zomrelo už takmer pol milióna ľudí, píše na základe vlastného prieskumu agentúra Reuters.

Tieto údaje sú zhruba dvojnásobné oproti počtu každoročne zaznamenávaných závažných chrípkových ochorení, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Niektoré krajiny zaznamenávajú opätovný nárast nových prípadov nákazy, čo vedie miestne úrady k čiastočnému obnoveniu karanténnych opatrení. Podľa odborníkov môže ísť o opakujúci sa trend až do vyvinutia vakcíny, ktorá by mala byť uvedená na trh v roku 2021.

India a Brazília denne hlásia viac ako 10.000 nových prípadov nákazy, čo má výrazný vplyv na ich ekonomiku. Za uplynulý týždeň obe krajiny tvorili viac ako tretinu všetkých nových prípadov.

Brazília oznámila 19. júna rekordných 54.700 nových prípadov. Niektorí vedci tvrdia, že počet úmrtí by sa v Latinskej Amerike do októbra mohol zvýšiť na 380.000 z približne 100.000, ktoré táto oblasť momentálne eviduje.

Krajiny ako Čína, Nový Zéland a Austrália zaznamenali za posledný mesiac nárast nových prípadov aj napriek tomu, že sa im do veľkej miery podarilo situáciu dostať pod kontrolu.

Spojené štáty, ktoré hlásia najviac prípadov nákazy zo všetkých krajín (2,5 milióna), v máji oznámili, že šírenie vírusu spomalili. V posledných týždňoch sa však nákaza rozšírila do vidieckych oblastí a miest, ktoré predtým neboli zasiahnuté.

V niektorých krajinách s obmedzenými možnosťami testovania tieto údaje odrážajú len časť aktuálneho počtu infekcií. Mnoho krajín totiž testuje len ľudí s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.
 
 
 

Vyberte región